Fitxategiak

Fitxategiak

Dialektologia

D-017

  • Grabazio data:
  • Jabea: Euskarabidea-mediateka
  • Berriemailea: Benita Huizi Miguel, Periko Ulaiar Lere
  • Ikertzailea: Iosu Reparaz
  • Gai nagusia: Ogia nola egiten zen (Benitak)
  • Bistaratzeko baimena: Librea
  • Argitaratzeko baimena: Mugatua
  • Soinu kalitatea: Ona
Herria Euskalkiak Mapak
Zatia Iraupena Gaiak Sumario
A01 00:00:00
00:03:58
elikadura: ogia Ogia egiteko prozesua: masatu, lehortu, hazitzeko denbora utzi, labean nola kokatu eta garbiketa.
A02 00:04:29
00:07:35
kontakizuna, sutea Gari sega garaian, nagusiak segan eta gazteak jolasean zeudela, etxean sortu zen sutearen gertaera kontatzen du gizonak.
A03 00:08:06
00:13:20
bizimodua, lixiba: chorro Lixiba txorruarekin egiten zen: pago, tintarik botatzen ez dutelako (haritzen kontran) makilak erabiltzen ziren. Txorruan ahalik eta trapurik lodiena jarri hautsik ez pasatzeko eta trapuan su hautsa jarri behar zen. Pertzan ura berotu, lehenengo epela eta gero geroz eta beroago, eta aldi askotan bota behar da txorrutik eta behean duen zulotik aterako da. Arropa txuriak garbitzez bukatzean kolorezkoa sartzen zen. Erakustokietako ontziak garbitzeko ere balio zuen.
A04 00:14:04
00:16:45
nekazaritza: garia, nekazaritza: goldaketa Garia ereiteko larrearen prestaketa eta ongarritzea. Lurra animalien indarrez goldatu, haizearen araberako lerroketa egiten zen, haizeak garbitu eta garia bereiz zezan.
Pista Artxiboa entzun Iraupena
D-017-A 17:10
Dokumentua Edukiera Materiala
 D-017 329.6 KB Transkripzioa